Tudnivalók a Femto lézeres kezelésről

Ha egy kicsit utánanézünk a lézeres szemműtétnek, akkor láthatjuk, hogy legtöbb helyen a Femto lézeres kezelést ajánlják, mint az egyik legjobb megoldást a szem fénytörési hibáinak műtéti úton történő korrigálását. Cikkünkben a Femto kezelést fogjuk röviden bemutatni.

A Femto kezelés az ún. lebenyes szemműtétek körébe tartozik, ami azt jelenti, hogy a szem szaruhártyáján egy lebenyt képeznek, és az alatt végzik a kezelést. Ugyanezen az elven történik a Lasik kezelés is, a különbség a lebeny kialakításának módszerében van. Lasik során mechanikus módon a szemműtétet végző orvos készíti a lebenyt, amely folyamat súlyos szövődményekkel járhat, így egyre kevésbé alkalmazzák. A Femto kezelés során a lebenyt is egy lézer végzi, amely kizárja a problémákat, szövődményeket. Mivel két lézerre van szükség a kezelés elvégzéséhez, így a Femto kezelés természetesen drágább, mint az alternatívák.

A Femto kezelés előnye, hogy minimális felépülési idő tartozik hozzá, általában 1 nap pihenés után már dolgozni is lehet menni (függően a munkavégzés típusától). A kezelés maga teljesen fájdalommentes, szemcseppek használatára is csak három hétig van szükség, ezek általában a szemszárazság ellen szükségesek, ami a lézeres szemműtét egyik velejárója lehet. Egy néhány órás relaxáció után már a mindennapi teendőket lehet végezni, tv-t nézni, számítógépet használni, olvasni mind lehetséges. Amire figyelni kell néhány hónapig, az a nap káros sugárzása, az UV-sugárzás. Ennek megfelelően kötelező a 100%-is UV szűrős napszemüveg viselése és a szolárium kerülése is.