Az akril festékek tulajdonságai

Az akril festék az egyik legnépszerűbb kreatív hobbi termékek, köszönhetően pozitív tulajdonságaiknak. Az akril festék teljesen fedő, gyorsan száradó, száradás után vízálló, vizes alapú festék. Mivel teljesen fed, gyorsan szárad és vizes alapú, így használata egyszerű, nem kell hozzá semmilyen különleges eszköz, kiegészítő, így otthon is egyszerűen alkalmazható.

Az akril festék sokoldalúságát mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy csaknem minden felületen megtapad, használható vásznon, papíron, műanyagon, fémen, fán stb. egyaránt. Mivel rendkívül rugalmas anyagról van szó, így száradás után sem reped meg, aminek köszönhetően díszítésre kiválóan alkalmas.

Az akril festék használata egy kis gyakorlatot igényel. Először is arra kell figyelni, hogy használat során kevés vízzel higítsuk az akril festéket. Az akril festék vízben oldód, azonban száradás után vízálló lesz. Ez azt jelenti, hogy figyelni kell arra, hogy száradás után már nehéz dolgunk lesz a korrekcióval, valamint arra is, hogy ha hagyjuk az ecsetet beszáradni, akkor utána már nem fogjuk tudni azt használni. Festés után tehát az ecsetet és a palettát is azonnal tisztítani kell.

Az akril festéket érdemes rétegesen felvinni, a vékonyabb rétegek hamar, akár negyed óra alatt is megszáradnak, így a munka menetét sem akadályozzák annyira. Vastagabb rétegek esetén már órákban lehet mérni a száradás idejét.