Kell villámvédelem családi házra?

A hírekben és az interneten gyakran találkozhatunk olyan hírrel, hogy villám csapott egy családi házba, és nagy károkat okozott. Ennek ellenére nincs olyan, hogy a családi házak jobban vonzzák a villámcsapást, mint egyéb építmények. Persze, ha valakinek a saját házába csap a villám, akkor teljesen mindegy, hogy annak mekkora esélye volt. Emiatt a háztulajdonosok gyakran elgondolkodnak azon, hogy családi házukra villámvédelmi rendszert szereltessenek.

Ezek a rendszerek nem kötelezők családi házakra, de mégis gyakran megéri egyet kiépíttetni, ugyanis segítenek a villámkár előfordulásának, és a kár mértékének csökkentésében is.

A megelőzés legfőbb fegyvere a villámhárító és a villámhárító rendszer. A villámhárító rendszereket a fizikai törvényei, előírásai alapján készítik el, feladatuk az, hogy a hirtelen megnövekvő, rendkívül nagy erősségű áramot biztonságosan levezessék. Ha biztosra akarunk menni, akkor a villámhárító rendszert hozzáértő által elkészített tervek alapján készíttetjük el, valamint a kiépítést is bízzuk szakemberre, különösen azért, mert ezeket jogszabály írja elő.

Régebben a megoldás a villámcsapás ellen az volt, hogy az elektronikai eszközöket kihúztuk a konnektorból vihar esetén, de ez egyre kevesebb ember számára járható út a rengeteg elektronikai eszköz miatt, és azért, mert nem is mindent lehet kihúzni a konnektorból. Ilyenkor a villámvédelmi rendszer mindig előnyös, ugyanis először is megelőzésről van szó, másodszor pedig úgy nyújt védelmet, hogy a házban használt elektronikai berendezések működését nem zavarja meg egyáltalán.