Mennyi ideig tart egy klíma beszerelése?

A nyári kánikulában egyre többen gondolkodnak klíma vásárláson. Ilyenkor az árak mellett az is nagyon fontos, hogy vajon mennyi ideig tart a klíma beszerelése, hogy mikor is lehet élvezni a megvásárolt klíma előnyeit.

Maga a tiszta munkaidő általában pár óra szokott lenni, attól függően, hogy milyen helyre kell a klímát szerelni. Ha egy fal két felére lehet tenni a kültéri és beltéri egységet, ráadásul földszinti helyiségről van szó, akkor egy-két óra alatt el is tud készülni a szerelés. Ez azonban csak a kisebb részét teszi ki a teljes várakozásnak.

A klímát ugyanis meg is kell vásárolni, valamint a szerelőnek és rá kell érnie, ami a nyár kellős közepén nem biztos, hogy gyorsan megy. A szerelőt nem lehet kikerülni, ugyanis csak regisztrált szakember telepíthet klímát, így mindenképpen ki kell várni, amíg sorra kerülünk. Ez pedig hetekig is eltarthat, ha sok a munka. A klíma vásárlás egyszerűbben megy, mert klíma készülékek mindig vannak raktáron, de a szerelők túlnyomó többsége csak olyan klímát szerel be, amit rajta keresztül vásárolunk meg, emiatt ez is a klíma szerelőhöz kapcsolódik.

Nem konkrétan a szereléshez kapcsolódik, de vannak olyan házak, épületek, ahol engedélyre van szükség klíma telepítéshez. Lehet, hogy a helyi önkormányzat tudja az engedélyt kiadni, vagy társasházak esetén pl. a közös képviselő. Az ehhez kapcsolódó adminisztrációs teendők ideje az adott helyzettől függ, és akkor napokig, hetekig is tarthat, mire engedélyt kapunk a kültéri egység felszerelésére.