A hidraulikus sajtók

A hidraulikus sajtók olyan kovácsoló eszközök, melyek szabadalakító kovácsolás csoportjába tartoznak. Ezeket az eszközöket rengeteg célra lehet használni, ilyen pl. a nyújtás, duzzasztás, lyukasztás, hajlítás, csavarás. Ezek a megmunkáló folyamatok több szakmában, tevékenységben is szükségesek, így gyakran megéri beszerezni egy gépet ahelyett, hogy kiszervezné a cég a feladatokat. Használt hidraulikus sajtókat ma már több helyről is beszerezhetünk, vagy akár meg is bízhatunk egy olyan céget a beszerzéssel, mint a http://www.kaposengineering.hu.

A hidraulikus sajtók működési elvének lényege, hogy folyadékra kifejtett nyomás gyakorlunk, és a folyadék ezt a nyomást, köszönhetően a zárt rendszernek, továbbadja. A rendszer kialakításának és az alkalmazott dugattyúnak köszönhetően a sajtó a kifejtett erő többszörösét képes így továbbadni.

Amíg korábban ez a folyamat elég lassan történt, addig manapság már a korszerű hidraulikus sajtók gyors működésűek, alsó hengerrel és két oszloppal vagy zárt kerettel készülnek.

A működéshez használt folyadék általában nagynyomású folyadék vagy olaj, melyet nagynyomású vízszivattyúval állítanak elő.

A szabadalakító kovácsolás során a legrészletesebb, legbonyolultabb alakú kovácsdarabok is elkészíthetők. Azokat a darabokat, melyeket nem lehet egyben elkészíteni, kovácsolással készítik el külön-külön, majd hegesztéssel kapcsolják össze. Ehhez arra kell figyelni, hogy kis széntartalmú legyen az elkészített acéldarab, ugyanis a magas széntartalmú acélok nehezebben hegeszthetők.