Karikagyűrű vásárlás: a karát

Karikagyűrű vásárlás: a karátAmikor karikagyűrűt szeretnénk vásárolni, sok mindenre figyelni kell, hogy biztosak legyünk benne, nem vágnak át minket a boltban. Az egyik ilyen ellenőrzési lehetőség a karát.

Fontos kiemelni, hogy színaranyból nem készítenek gyűrűt, ékszereket, mivel az túlságosan lágy ahhoz, hogy hordani lehessen. Ehelyett az aranyhoz másik nemesfémet adnak hozzá, hogy az strapabíró, kemény legyen. Ennek a hozzáadott nemesfémnek a százalékos aránya határozza meg azt, hogy hány karátos lesz az ékszer.

Ez a hozzáadott nemesfém lehet ezüst, réz vagy palládium, mely egyben megadja az arany színét is. Minden színárnyalat lehet bármilyen karátos.

Amikor gyűrűt szeretnénk vásárolni, az ékszeren meg kell, hogy találjuk a hivatalos fémjelet, mely a készítés helyét és a karátot kell, hogy tartalmazza, valamint mellette található el az ékszer gyártójának védjegye is. Ha mindezeket tartalmazza az ékszer, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minőségi karikagyűrűvel van dolgunk, bátran megvásárolhatjuk. Ha nem hazai készítésű a gyűrű, hanem külföldről lett behozva, akkor a vámkezelést intéző cég jelét is megtalálhatjuk rajta az előbb említett információkon felül.