A pénz története

Régi pénzekkel, érmékkel sokan foglalkoznak manapság munkavégzés és hobbi céljából egyaránt. Ez a tudomány a numizmatika. Cikkünkben a pénz történetét, kialakulásának jellegzetes állomásait fogjuk megvizsgálni.

Eleinte, köszönhetően a rokoni, közeli kapcsolati közösségeknek, nem volt szükség pénzre, mivel az emberek ezekben a közösségekben mindent megosztottak egymás között. Az egyszerű gazdálkodásnak köszönhetően ezek a közösségek képesek voltak teljes önellátásra, így nem volt arra szükség, hogy másokkal „üzleteljenek”.

A következő lépcsőfok az árucsere időszaka. A gazdaság különböző termékeinek előállítása egyre inkább különböző, az adott tevékenységben a legjobb embereknél, csoportoknál összpontosult akik később mással nem is foglalkoztak. Így egyrészt sokkal hatékonyabban működött a termelés, más részt egyre jobb, a szükségleteket egyre nagyobb mértékben kielégítő termékeket készítettek. Az egyes áruk értékének kiegyenlítésére jelent meg az ún. „árupénz”, ami nem fizetőeszköz, hanem áru volt.

Ezután jelentek meg a nemesfém pénzek, amiket kifejezetten a pénz funkcióinak ellátására alkottak, ezért könnyű volt őket szállítani, megismerni, és az értékét is jól megtartották.

A gazdaság fejlődésével a nemesfémek véges mennyisége nem tudta kielégíteni a kereskedelemben szükséges pénzszükségleteket. Ekkor a kereskedők váltókat adtak fizetési ígéretük hitelesítésére.

A rendeleti pénz elnevezése olyan pénzre utal, melynek fedezete valami más árukészlet. A pénz értékét a kormányzat rendelkezésben írja elő.