Az egészséges táplálkozás alapelvei

Manapság már egyre többen jönnek rá arra, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölthet be az emberek életében. Ahogy többen felismerik az egészséges életmód előnyeit, úgy szaporodnak el az egészséges alapanyagok webshopok, boltok, amik kiszolgálják ezeket az igényeket.

A tápanyagok csoportosítása:

  • energiát adó tápanyagok: pl. fehérje, szénhidrát és zsír
  • energiát nem adó anyagok: vitaminok, ásványi anyagok

A táplálkozási szokások és a lakosság egészségi állapotának javítása hatalmas és összetett feladatot jelent a társadalom számára, ugyanis mindkettőt számtalan szociális, gazdasági és környezeti tényező befolyásolja. A magyarországi élelmiszer-feldolgozók termékei csak és kizárólag a legszigorúbb hazai és uniós minőségügyi és élelmiszer-biztonsági jogszabályok betartásával jutnak el a fogyasztókhoz, így fogyasztásuk semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.

Az egészséges táplálkozáshoz a következő alapelvekre kell figyelmet fordítani

  • A magas keményítőtartalmú élelmiszerek, pl. teljes kiőrlésű kenyér, gabonák, rizs, tészták, burgonya legyenek a fő szénhidrát-beviteli források
  • Ne feledkezzünk meg a rendszeres, napi gyümölcsfogyasztásról
  • Nem a táplálkozáshoz tartozik szorosan, de ne feledkezzünk meg a rendszeres mozgásról, mivel ez segít elégetni a kalóriákat
  • Figyeljünk oda a saját tápanyag-szükségletünkre, és ennek megfelelően étkezzünk. A kalóriák és a fehérje tekintetében igyekezzünk a közelében maradni a javasolt napi mennyiségeknek, a cukor, a zsír, a telített zsírok és a nátrium esetében pedig fontos, hogy ne lépjük túl őket.