A gyógynövények alkalmazásának története

A gyógynövények alkalmazása ma is népszerű, rengeteg problémára megoldást jelentenek, de gondoltad volna, hogy már évezredekkel ezelőtt alkalmaztak gyógynövényeket? Lássuk, hogy jutottunk el a mai gyógynövény készítményekig.

Valószínűleg már korábban is használtak gyógynövényeket az emberek, de i. e. 2500 évről maradtak vissza olyan emlékek, melyek alapján megállapítható, hogy ekkor biztosan alkalmaztak gyógynövényeket, mégpedig az ókori Kínában. Egy gyógynövénykönyv maradt fenn ebből az időszakból, ami több száz különböző receptet tartalmazott.

Ugyanebben az időszakban az indiaiak is használtak gyógynövényeket, szintén írásos emlékek maradtak fenn erről.

Az ókori Egyiptom, ahogy sok már területen, a gyógynövények területén is úttörőnek számít. Kb. i.e. 1500 évvel készülhetett az a tekercs, melyen gyógynövények és gyógynövény készítmény receptek találhatók meg. Az ókori Egyiptomban az orvoslás a templomokban történt, többek között gyógynövények felhasználásával.

Az ókori görögök is ismerték és használták már a gyógynövényeket, pl. Hippokratész is, akit az orvostudomány atyjának tekintenek. Ebből az időből több kötetes gyógynövény könyvek maradtak fenn.

Az ókori Rómában is használtak természetesen gyógynövényeket, és már voltak olyanok, akik ebben az időszakban kizárólag gyógynövények termesztésével foglalkoztak, amikből aztán készítményeket állítottak elő.