A helyes táplálkozás fontossága sportolóknak

A helyes táplálkozás minden ember számára fontos egészségének megőrzéséhez, azonban sportolók számára különösen fontos, mivel nem csak az egészségüket tudják vele javítani, hanem a teljesítményüket is. Ezt egyre többen felismerik, a nem profi sportolók közül is, ennek megfelelően egyre többen alkalmaznak sporttáplálkozási szakembert, aki segít kialakítani étrendjüket saját adottságaiknak megfelelően.

A helyes táplálkozás előnyei:

  • A helyes táplálkozás fontossága sportolóknakNagyobb terhelhetőség
  • Gyorsabb regeneráció
  • Lassabb fáradás

Minden sportágnak, sportolónak külön, egyéni étkezés a legjobb, azonban ennek ellenére lebonthatjuk a sportokat sportágcsoportokra. A táplálkozás, illetve a tápanyagszükséglet szempontjából megkülönböztetünk dinamikus és erősportokat. Az előbbihez tartozik a futás, az úszás, az aerobikozás, a teniszezés stb., az utóbbihoz az atlétikai dobószámok, a birkózás, a súlyemelés, testépítés és bármilyen furcsa, a szertorna is. A csapatsportok, mint a labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, külön kategóriát képeznek összetettségük miatt, mivel itt egyaránt szükséges az erő, gyorsaság, állóképesség, ügyesség.

A hetente valamilyen mozgást végzők zöme túlsúllyal küzd, nem elegendő számukra a rendszeres edzés, hanem a mozgást megfelelő táplálkozással kell kiegészíteni, és mint sportolóknak fontos, hogy betartsák a folyamatos zsírvesztés szabályait! A megfelelő teljesítményhez szükség van fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra, vízre, vitaminokra és ásványi anyagokra. Sportolók esetében is tehát a legfontosabb elv a változatos, kiegyensúlyozott étrend betartása.