Teendők, ha nem nyílik ki a garázskapud

A meghibásodott, nem működő garázskapuk rengeteg fejtörést tudnak okozni a háztulajdonosoknak. Sokan ilyenkor azonnal megbánják, hogy a manuális garázskapu helyett motoros kaput szereltettek, pedig könnyen lehet, hogy nagyon egyszerű a probléma megoldása.

Nagyon fontos, hogy a motor garázskaput nem szabad feszegetni, erővel megpróbálni felnyitni, ugyanis nem fogunk sikerrel járni, és kárt tehetünk a rendszerben. A probléma forrását kell megtalálni, majd pedig megoldani azt.

Minden garázskapuhoz tartozik egy használati utasítás, ez kell előkeresni, vagy az interneten megkeresni, ahol leírják, hogy milyen jellegű problémára mi lehet a megoldást. Gyakori probléma, hogy a kapunak semmi baja nincs, hanem máshol van a hiba. Ilyenek lehetnek a távirányítóban az elem lemerülése, a távirányító meghibásodása, áramszünet esete, vagy ha valami eltakarja az infra érzékelőket. A motoros kapukról a motor leválasztható akár, azt is érdemes ellenőrizni, hogy motoros módban van-e a kapu éppen.

Ha nem működik a motor, akkor le kell választani a kapuról a motort, ezt követően pedig kézzel nyitható a kapu. Ha megpróbáljuk, de mégsem nyitható, akkor feszegetni, nagy erővel próbálkozni nem szabad, ugyanis más lesz a probléma forrása, és kárt tehetünk a rendszerben. Ilyenkor szakembert kell hívni, ugyanis nagyobb a probléma, és mindenképpen hozzáértőre lesz szükség a megoldáshoz.