Mi az az OSB lap?

Faanyagokat rengeteg különböző építési feladatra lehet használni, különböző formában. Az egyik leggyakrabban használt formája az OSB lap, amely irányított szálakból áll, rétegelve. Az OSB lap elkészítéséhez általában fenyőfűt használnak, valamint szintetikus gyantát, és ezeket préselik és szárítják. A végeredmény OSB lap lesz, ami egy olyan fa építőanyag, amely rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik, és számos feladatra kiválóan alkalmas.

Az OSB lapok rendkívül szilárd és nagyon jól terhelhető építőanyagnak számítanak, így könnyűszerkezetes házak építése esetén az egyik alapvető alapanyagnak számítanak. Nem csak könnyűszerkezetes házaknál használják azonban, hanem szinte minden építés során lehet olyan feladatot találni, amire az OSB lap nyújtja a legjobb megoldást. A kiváló tulajdonságok mellett nem elhanyagolható az sem, hogy gazdaságos megoldásról van szó, a folyamatosan növekvő építőanyag áraknál nem árt, ha találunk egy olyat, amellyel olcsóbban lehet elvégezni a feladatokat.

OSB lapokat tehát elsősorban könnyűszerkezetes házaknál alkalmaznak, de melléképületek, kisebb épületek, építmények falaként is gyakran használatos, mivel jól csavarozható, könnyen festhető, jó hangszigetelő képességgel rendelkezik. Bútoroknál, falaknál beltéren borításként is nagyon jól megállja a helyét.