Egyre több cég építtet ki saját informatikai hálózatot

Ha a cégedben egynél több számítógépet használsz, nagy az esélye, hogy megéri kiépíteni a saját, céges informatikai hálózatot. Egy ilyen hálózat számos előnnyel jár a vállalkozások, irodák számára.

Az informatikai hálózat megtervezése

Informatikai hálózat kiépítése esetén az első lépés mindenképpen a tervezés kell, hogy legyen. A tervezés nélküli hálózatok is működhetnek megfelelően, de nagyobb az esélye a problémának, valamint bővítés, átalakítás esetén is gyakrabban jelentkeznek hibák ilyen esetekben.

Fájl megosztás

Az informatikai hálózatok legnagyobb előnye az egyszerű fájl megosztás. Minden dolgozó a saját gépe előtt ülve érheti el a szükséges fájlokat, módosíthatja azokat, így biztosan nem fog előfordulni az sem, hogy az egyes dolgozók különböző változatokból dolgoznak.

Nyomtató megosztás

Nem csak a fájlokhoz kell mindenkinek hozzáférni, hanem a céges nyomtatóhoz is. Ha a dolgozóknak pen-drive-ról kell kinyomtatniuk mindent, akkor az jelentősen meg fogja növelni az erre fordított időt. Ha minden irodának saját nyomtatója lesz, az pedig sokkal magasabb költségekkel fog járni, mint a hálózat kiépítése.

Távoli elérés

Az informatikai hálózatok további előnye, hogy a jól felépített hálózat akár az interneten keresztül is elérhető. Ez azt jelenti, hogy azok is be tudnak csatlakozni a munkába, akik az irodán kívül, pl. otthon tartózkodnak. Nem kell befáradni az irodába minden egyes probléma esetén, hanem otthonról le lehet tölteni a legfrissebb fájlokat, összeköttetésben lehet lenni a munkatársakkal.