Hogyan vásároljunk minőségi csokoládét?

A csokoládé fogyasztása rengeteg ember számára jelent örömöt. Egyre többen figyelnek oda azonban arra, hogy minőségi, exkluzív csokoládét vásároljanak. De honnan lehet tudni, hogy egy csokoládé minőségi? Erről lesz szó bejegyzésünkben.

A legegyszerűbb módja a csokoládé minőségének megállapítására, ha megnézzük az összetevőit. A minőségi csokoládék fő összetevője a kakóbab és a kakóvaj kell, hogy legyen. Ha megnézünk egy csomagolást, de nem ezek a fő összetevők, akkor tudjuk, hogy nem a legjobb csokival van dolgunk. Egyéb összetevők, amikre még figyeljünk oda, pl. a cukor vagy a hozzáadott zsíros. Ahol a cukor az egyik fő összetevő, vagy tartalmaz hozzáadott zsírt, ott szintén el kell felejtenünk a minőséget.

Olyan csokoládét vásároljunk, amely a közelmúltban lett készítve. A tejcsokoládék a készítés után fél évvel, az étcsokik a készítés után 1 évvel veszítik el frissességüket, minőségüket. Ha kiestünk ebből az időszakból, akkor jó eséllyel bár fogyasztható a csoki, de a minősége már nem az igazi.

Egy másik dolog, amiről következtetni lehet a csoki minőségére, az az ár. Természetesen nem minden drága csoki lesz kiváló minőségű, azonban abban biztosak lehetünk, hogy egy tábla exkluzív csokit nem fogunk pár száz forintért megvásárolni.

Ránézésre is vannak ismertetőjelei a minőségi csokiknak, ilyen pl., hogy színüket tekintve fényesebbek, és nem foltosak, piszkosak. Csinálhatunk „töréspróbát” is, ha a csoki tisztán törik, akkor jobb minőségű, ha hajlik törés előtt, akkor vagy a minősége rossz, vagy régen készült.