Miért jó a kender?

 

A kender szóról legtöbb embernek a füves cigi jut eszébe, azonban magának a kender növénynek számos más felhasználása, sőt, gyógyító hatása is van, melyek a kender növény bódultságot nem okozó részeihez köthetők. Ezek közül fogunk néhányat bemutatni.

A kenderből is lehet bioüzemanyagot előállítani, hasonlóan a kukoricához. A ma használatos bioüzemanyagok legnagyobb problémája, hogy előállításuk költségesebb, mint amennyiért megérné előállítani őket. Ezen a kender azonban lehet, hogy változtatni tud majd, köszönhetően annak, hogy rendkívül kis igényű növényről van szó.

A kender egyes részei az építőiparban is kiválóan hasznosíthatók. Teherhordó falként ugyan nem alkalmazható a kenderbeton, azonban kitöltő falazatként számos előnnyel rendelkezik. Az egyik ilyen a kiváló szigetelőképesség. A kenderbetont használó házak rendkívül energiatakarékosak, és a mésztartalomnak köszönhetően a rágcsálók sem támadják meg, valamint nem penészesedik.

A hőszigetelő képességét nem csak falazatként, hanem kender rostokból készült szigetelőlapok, kenderpaplanok formájában is ki lehet használni.

Szintén a kukoricához hasonló tulajdonsága, hogy állatok számára takarmányként is alkalmazható a kender. Itt is jelentkezik az alacsonyabb előállítási költség, és szállítani sem kell olyan sokat, mivel gyakorlatilag bárhol megterem.

Érdekesség, hogy az 1940-es évek elején Henry Ford kenderből és szójából készült műanyagból készítette el autóját. Manapság is használható műanyag előállítására, sőt, előnyös is, mivel gyorsabban bomlik le, könnyebben újrahasznosítható, mint a manapság alkalmazott műanyagok.