Lézeres szemműtét típusok

Manapság már számos lehetőség áll rendelkezésedre, ha lézeres látásjavításon gondolkodsz. Ez a sok választási lehetőség gyakran kellemetlen is lehet, ha nem tudod eldönteni, melyik is a megfelelő számodra. Ehhez a döntéshez fogunk segítséget nyújtani az egyes lézeres szemműtét típusok rövid bemutatásával.

A legegyszerűbb kezelés a felszíni, nem egyénre szabott PRK szemműtét. A kezelés során ledörzsölik a szaruhártya védőrétegét, a hámsejteket és a szaruhártya felszínen végzik a lézeres kezelést. A műtét után a kezelt területet védő kontaktlencsével fedik le. A hámsejtek 2-3 nap alatt nőnek vissza, mely idő alatt fényérzékenység, idegentest érzés tapasztalható. A szájon át szedhető fájdalomcsillapítók jól csökkentik a panaszokat.

Ennek a kezelésnek a továbbfejlesztett változata a NO-Touch PRK, melynek lényege, hogy a PRK-hoz szükséges hámeltávolítást sem az orvos végzi kézzel, hanem a lézer teszi ezt is helyette, egy lépésben a kezeléssel.

A következő szint a LASIK, melynek során a sebész egy speciális, mechanikus eszköz (a mikrokeratóm) segítségével védőlebenyt képez a szaruhártya felső rétegeiből, majd a keletkezett lebenyt félrehajtja. Ezután ugyanúgy használja az excimer lézert, mint a PRK eljárásnál.

A következő lépcsőfok a FEMTO kezelés, előnye, hogy nem az orvos végzi el a metszést a szem felszínén, hanem ezt a lebeny kialakítást is lézer végzi. A szemműtét ugyanúgy a szaruhártya érzéketlen belsejében történik, a rehabilitáció rendkívül gyors, a nagy dioptriák is maradék nélkül megszüntethetők.