Tudnivalók a baltadobálásról

Manapság már rengeteg lehetősünk van sportolásra, kikapcsolódásra, mivel folyamatosan alakulnak ki olyan tevékenységek, melyekkel tartalmasan, szórakoztatóan el lehet ütni az időt. Az egyik ilyen félig-meddig új tevékenység pl. a baltadobálás, melyre Budapesten is van már lehetőségünk.

A baltadobálás, mint tevékenység nem új keletű megoldás, már az ókori kelták is dobáltak baltákat, igaz, hogy ők harc és vadászat céljából, és nem sportolásként, szórakozásként. Innen jutott el mára oda a sport, hogy világbajnokságot is rendeznek belőle.

A baltadobálás lényege, hogy egy bizonyos távolságban található, fából készült céltáblára kell eldobni a baltát, minél közelebb találunk a céltábla közepéhez, annál több pont jár érte. Nem favágáshoz használt baltával történik a dobás, hanem olyan eszközzel, amit kifejezetten a dobáláshoz fejlesztettek ki. Ennek ellenére az alakja olyan, mint egy átlagos baltáé, csak nem rendelkezik fából készült nyéllel, hanem fémből van a teljes eszköz. Ettől függetlenül természetesen lehet a megszokott baltával is játszani, ha úgy adódik.

Sokan úgy gondolják, hogy a baltadobálás erő sportág, azonban inkább a technika megfelelő elsajátításával lehet eredményekkel, javulást elérni. Ennek ellenére egy minimális erő szükséges természetesen, de az nem elég a jó teljesítményhez.

A baltadobálás nem veszélyes, ha a szabályokat betartjuk, de azért oda kell figyelni néhány dologra. Az egyik ilyen, hogy a céltábla mögött és a dobás sávjában soha ne tartózkodjon senki, mivel őket könnyű eltalálni.