Sírkő tisztítási lehetőségek

A sírkövek általában több évtizedekig állnak, ez idő alatt pedig különböző szennyeződések jelennek meg rajtuk. A sírköveket szokás rendben, tisztán tartani, így bizonyos időközönként sírkő tisztítást kell végezni. Lássuk, hogy milyen tisztítási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Az ajánlott tisztítási megoldást általában a sírkő anyaga határozza meg.

A legtöbb probléma a homokkő sírkövekkel van, ugyanis ezek készültek általában a legrégebben, és a minőségét tekintve sem a legjobbak, tehát a nagy hatásokkal járó tisztító berendezéseket ajánlott elkerülni. Manuálisan, kefével lehet ezeket jól tisztítani, valamint száraz gőzzel történő gőztisztítással lehet kiváló eredményeket elérni.

Gránitkő esetén már könnyebb dolgunk van, ugyanis keményebb anyagról van szó, így sokkal könnyebb tisztítani. A tisztításhoz ecetet és mosogatószert használjunk, vagy külön erre a célra kifejlesztett sírkőtisztító folyadékot.

A gőztisztítás márvány sírkövek esetén is kiváló megoldásnak számít, ugyanis a márvánnyal nagyon óvatosan kell bánni. Nagyon fontos, hogy a savas tisztítószereket mellőzzük márvány sírkövek esetén.

Jól látható, hogy a gőztisztítás az, amely mindegyik sírkő típus tisztítására alkalmas. Általában 1-1 sírkő tisztítás esetén nem gazdaságos megvásárolni egy gőztisztító gépet, hanem lehetőség van inkább gőztisztítás szolgáltatást igénybe venni. Számos olyan cég van, amely igény esetén kimegy a tisztítási munkákat elvégezni.