Az inverteres klímák előnyei

A nyári forróság elviselésére legtöbben klímát szereltetnek otthonukba, irodájukba. A klíma szerelésnél az egyik legelső kérdés az szokott lenni, hogy milyen berendezésre lesz szükség, hogy inverteres klímát szeretne-e a vásárló.

A klímák kiválasztásakor el kell dönteni, hogy mobil vagy fix klímát szeretne a vásárló. A mobil klíma olcsóbb, azonban kisebb teljesítménnyel, magasabb zajszinttel rendelkezik. A mobil klímát nem kell beszerelni, ahhoz nem kell általában szakember sem, hanem a vásárló hazaviheti és beüzemelheti. Fix klíma vásárlása azonban már nehezebben megy, mivel a beszereléséhez hitelesített szakemberre van szükség.

Az inverteres klíma bemutatásához érdemes először megismerkedni a másik fix klíma típussal, az ún. on-off klímával. Az of-off klíma lényege, hogy amikor a helyiségben a hőmérséklet eléri a beállított időpontot, akkor a klíma bekapcsol, és maximális teljesítménnyel működik, amíg vissza nem hűti a hőmérsékletet. Az inverteres klíma ezzel szemben azonban nem ki/bekapcsol, hanem folyamatosan működik, viszont jelentősen alacsonyabb hatásfokon. Ez az alacsonyabb hatásfok hosszútávon sokkal kevesebb elfogyasztott energiát, aminek köszönhetően rengeteg megtakarítást fog jelenteni.

Az inverteres klímák ugyan drágábbak, mint az on-off klímák, de az árbeli különbséget nagyon gyorsan ki tudják termelni.

Az alacsonyabb hatásfok alacsonyabb zajszintet is jelent. Ez különösen előnyös irodai vagy hálószobai használat esetén, ugyanis itt az on-off klímák magas zajszintje zavaró lehet munkavégzés vagy alvás, pihenés közben is.