Mit csinál, aki üzleti tanácsadással foglalkozik?

Az üzleti életben, a vállalkozás vezetésben gyakran van szükség problémamegoldásra, arra, hogy a vállalkozás működése zavartan, fejlődése megoldott legyen. A vállalkozás irányításához lehet segítséget kérni, van külön olyan foglalkozás, amelynek ez a feladata, ez pedig az üzleti tanácsadás. De mit is jelent az üzleti tanácsadás, mit is csinál az üzleti tanácsadó a gyakorlatban?

Az üzleti tanácsadók általában egy vállalkozás vezetőjének munkáját segítik, segítenek pl. a döntéshozatalban, abban, hogy a lehető legjobb döntéseket hozzák meg a vezetők. A döntéshozatalt általában tudományos módon segíti az üzleti tanácsadó, gyakran az üzleti intelligencia figyelembe vételével.

Az üzleti tanácsadás foglalkozáskörével kapcsolatban sokszor felmerül a kérdés, hogy miért fizetne valaki tanácsokért cserébe. Erre a válasz egyszerű, ugyanis az üzleti tanácsadás során olyan információkhoz fog jutni a vállalkozás vezetősége, tulajdonosa, melyeket jelenleg nem birtokol, melyekkel előrébb lehet lépni, fejlődni lehet a vállalkozásnak. Ezek az információk gyakran elengedhetetlenek ahhoz, hogy a cég eggyel magasabb szintre lépjen, hogy növelni tudja bevételeit, profitját.

Az üzleti tanácsadók tehát általában adatokkal alátámasztott stratégiai tanácsadást nyújtanak. Ez történhet egyszeri képzéssel is, de lehetőség van hosszabb ideig tartó, rendszeres üzleti tanácsadás fogadására is.