Ki nem alkalmas lézeres szemműtétre?

A szemüveges, kontaktlencsés látásjavítással szemben a lézeres látásjavításra nem mindenki alkalmas, hanem bizonyos feltételeknek meg kell felelni, ha így szeretnél javítani látásodon. Cikkünkben arról lesz szó, hogy ki nem alkalmas lézeres szemműtétre.

Két nagy csoportot különböztethetünk meg az alkalmassági feltételek teljesülésénél, az egyik a végleges alkalmatlanság, a másik pedig az átmeneti alkalmatlanság. Az átmeneti alkalmasságok vagy idővel vagy kezelések segítségével kiküszöbölhetők, és utána elvégezhető a lézeres szemműtét.

Átmeneti alkalmatlanságnak számít a 18 év alatti kor. 18 és 65 év között nem végeznek lézeres szemműtétet. 18 év alatt még nem alakultak ki a szem végleges fénytörési hibái, így nem végeznek addig szemműtétet, amíg ezek ki nem alakulnak (lehet, hogy 18 éves kornál tovább is tart). További átmeneti alkalmatlanság pl. a terhesség, szoptatás időszaka a hormonális változások miatt, valamint bizonyos gyógyszerek szedése is kizárja arra az időre a lézeres látásjavítást.

A végleges alkalmasság a korhatár másik fele, a 65 éves kor elérése. Ekkor megnő a szembetegségek kockázata, és a szem természetes változásai is elkezdődnek. További alkalmatlanságot jelent a pacemaker, mivel annak működését megzavarhatja a lézer mágneses tere. Alkalmatlanok a súlyos cukorbetegek, egyes autoimmun betegségekben szenvedők, valamint bizonyos szembetegségek is kizárják a lézeres látásjavítás lehetőségét.

Szerencsére a lézeres szemműtétet minden esetben egy rendkívül részletes alkalmassági vizsgálat előzi meg, ahogy a szakorvosok mindent részletesen átvizsgálnak, és csak olyan pácienseken végzik el a kezelést, aki biztosan minden feltételnek megfelel.