Hagyományőrzés a napjainkban

Köszönhetően hazánk színes történelmének, rengeteg különböző lehetőségünk van a hagyományok őrzésére, gyakorlására. Ezek a hagyományok nem csak a kultúra miatt fontosak sokak számára, hanem a közösségek kialakulásában, összetartásában is kiemelt szerepet játszanak. Elsősorban azért vannak a hagyományok, hogy emlékeztessenek a múltra.

A hagyományok általában családon belül alakulnak ki, kerülnek megismerésre, a szülők szokták átadni gyerekeiknek, de természetesen egyéb módokon is meg lehet szeretni a hagyományőrzést.

A hagyományőrzés napjainkban általában a népszokások megismerésével kezdődik, majd pedig ezek közül szokták az emberek kiválasztani azokat, melyekkel foglalkozni szeretnének.

Az egyik legnépszerűbb hagyományőrzési forma az íjászat és a lovaglás. Az íjászat, a lovaglás története a honfoglalás korába nyúlik vissza, ugyanis már ekkor ez a két tevékenység jellemezte a magyarokat. Manapság az ezzel kapcsolatos hagyományőrző rendezvények általában valamilyen történelmi eseményhez kapcsolódnak. Az íjászat azonban az internetre is betette a lábát, köszönhetően az íjász webshopoknak, ahol be lehet szerezni mindent, amire szükség lehet a tevékenységhez.

Szintén népszerűek a táncokkal, régi viselettel kapcsolatos hagyományőrzések. Ezeket ma már akár általános iskolai szinten is megismerhetik, gyakorolhatják a diákok, így egyre többen foglalkoznak ezekkel.